Rusalii la Onești


După o pregătire susținută de aproximativ 2 luni, un număr de 106 candidați (copii, tineri și adulți) din parohia noastră au retrăit momentul emoționant al coborârii Duhului Sfânt asupra lor, precum apostolii acum aproape 2000 de ani.
Ceremoniile au început cu primirea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în fața bisericii „Ss. Petru și Paul” din Onești, la ora 10.45.
Administrarea Sfântului Mir a fost făcută în cadrul Sfintei Liturghii solemne, celebrată la grota din curtea bisericii, începând cu ora 11.00. La ceremonii, am avut onoarea să-i avem alături pe d-l Laurențiu Neghină, primarul Municipiului Onești, și pe d-l Ionuț Tenie, administratorul public al orașului.
La predica rostită de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, candidații au fost chestionați în legătură cu pregătirea lor. Ajutat de 7 dintre candidați, Preasfințitul a rememorat împreună cu ei principalele noțiuni despre Duhul Sfânt și darurile sale, despre ziua Rusaliilor, despre Mir și despre sacramente arătându-se mulțumit de nivelul cunoștințelor dobândite la pregătire. După predică, candidații și-au reînnoit făgăduințele făcute la Botez și l-au primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Confirmațiunii.
Participarea candidaților a fost exemplară în ciuda căldurii destul de puternice pentru luna septembrie. Au cântat, au citit lecturile, au prezentat invocațiile la rugăciunea credincioșilor, au adus darurile la altar.
La finalul Sfintei Liturghii, unul dintre candidați a mulțumit episcopilor pentru darul Duhului Sfânt venit prin invocarea lor și ungerea cu Sfântul Mir. Acesta s-a îndreptat apoi mulțumirea spre cei ce le-au stat alături în toată perioada de pregătire: pr. paroh, Toma Rediu, și grupul de tineri din parohie (mare parte din Acțiunea Catolică a Tinerilor) condus de pr. vicar, Dominic Ciobanu. Aceștia din urmă au ajutat la catehizare și au pus umărul (la propriu) la organizarea evenimentului, motiv pentru care merită toată aprecierea noastră.
Au fost zile multe de catehism, cu teste și note, au fost multe repetiții la cântece și ore în șir de lucru în organizarea și pregătirea acestei zile frumoase în care, ne bucurăm să o spunem, un număr de 106 copii, tineri și adulți din Parohia „Ss. Petru și Paul” din Onești au devenit creștini maturi, capabili oricând să dea mărturie despre Domnul înviat ca sfinții apostoli, ca și mulțimea sfinților Bisericii creștine.
Cristian Scripcaru

[quotcoll orderby="random" limit=1]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*