Misteriosul Iosif


În istoria credinţei creştine un personaj din toate câte există are o aliură de mister şi nepătruns cum rar întâlneşti în lumea bibliei şi a credinţei creştine. Iosif, tatăl – purtător de grijă al lui Isus şi soţul Fecioarei Maria, are un parcurs şi o prezenţă în biblie strict legată de copilăria lui Isus. Este personajul care nu spune nimic dar rolul lui este covârşitor în istoria lui Isus.
„Povestea” lui, relatată de apocrifele bibliei (cărţi cu un conţinut asemănător celor din biblie dar nu foarte sigure, fapt demonstrat ştiinţific), ni-l arată „concurând” pentru mâna Mariei printr-o tragere la sorţi cu nişte vergi dintre care doar a lui Iosif a înflorit miraculos. Lui îi este încredinţată Maria ca soţie.
Tradiţia ebraică prevedea la acel timp ca tinerii să rămână într-o perioadă de logodnă separaţi. În această perioadă de separare nu aveau voie să trăiască precum doi soţi (lucru parcă prea vizibil azi). În momentul în care Maria concepe de la Duhul Sfânt, Iosif devine foarte îngrijorat şi „drept” fiind nu vrea să o dea în vileag comunităţii, vrea să o părăsească „în ascuns” (pedeapsa meritată pentru relaţiile premaritale aunci era lapidarea). Un înger îi apare în vis şi îl linişteşte cerându-i să o ia de soţie, acasă la el, şi să nu se teamă: copilul ce se va naşte este de la Duhul Sfânt, este Fiul lui Dumnezeu.
Din acest moment, Iosif este angrenat pe deplin în planul divin, cu toată preocuparea sa îşi dedică viaţa lui Isus şi Mariei. Este cel care asistă la naşterea Domnului, este cel care hotărăşte fuga Sfintei Familii spre Egipt de frica lui Irod, este cel care asigură traiul Familiei Sfinte de la Nazaret şi educaţia lui Isus până la maturitate.
Nu puţini sunt aceia care fără o credinţă serioasă, încredinţată în tradiţia de secole a Bisericii, nu înţeleg şi nici nu acceptă ideea unui Iosif feciorelnic chiar dacă şi Gabriel, îngerul, ne spune şi nouă (nu numai Mariei): „la Dumnezeu, totul este posibil!”. Unele culte creştine, mai ales cele neoprotestante, nu concep un Iosif atât de „absent” şi o Marie fecioară ci din contră, în timp ce unii îl văd ca tatăl natural al lui Isus, alţii o văd pe Maria ca mama a 5-6 copii pe care i-ar fi avut în restul convieţuirii sale cu Iosif. În Matei, capitolul 12, ne este prezentat exact contrariul: când Isus era la vârsta la care predica şi Iosif era deja mort, vin la Isus „Maria şi fraţii lui (Isus)”. Dacă e să considerăm tradiţia ebraică, o societate patriarhală, nicio femeie nu era amintită prima ci după soţul sau fiul cel mai mare. Cum Maria este amintită prima este foarte clar că, de fapt, Isus nu a mai avut alţi fraţi iar Maria (se presupune) ar fi venit după sprijin la Isus de „gura” rudelor care nu înţelegeau de ce fiul ei „umbla prin lume” iar ea stătea acasă singură.
Dincolo de oricare altă discuţie, Iosif a fost fidel familiei lui. Un om atent la planul lui Dumnezeu şi supus la voinţa Tatălui care îi cerea sacrificiul întregii sale vieţi. A fost un om muncitor şi liniştit, un bărbat înţelept şi tăcut, preocupat în primul rând de binele casei lui şi apoi de propria lui persoană. Pentru bărbaţii noştri din case, a căror menire este (se pare) să înjure, să răcnească, să îşi lovească soţiile şi să le umilească, Iosif este mai mult decât un model, este un mijlocitor, un protector pentru familii bune şi fericite. Pentru tinerii logodnici, Iosif este un model al aşteptării şi al rugăciunii. În iconografia creştină este reprezentat adesea cu un crin în mână ca semn al curăţiei şi al aşteptării, model pentru orice cuplu creştin care doreşte o căsnicie rodnică şi liniştită (pentru că oricine este fidel alesului/ei înainte de căsătorie este un bun soţ/soţie în viaţa de căsătorit).
În Biserica Romano-Catolică, Sfântul Iosif este serbat pe data de 19 martie a fiecărui an, cu fast și solemnitate. Luna martie a fiecărui an îi este dedicată.
Dă-ne, Doamne, tați, logodnici, soți, lideri politici, religioși, administrativi… precum Sfântul Iosif!
Sfinte Iosife, mijlocește pentru noi!

[quotcoll orderby="random" limit=1]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*