Decanatul de Trotuș

Dieceza de Iaşi corespunde ca întindere regiunii istorice Moldova şi acoperă 8 judeţe ale ţării. În Moldova sunt puţin peste 200.000 de catolici ceea ce reprezintă circa 1% din populaţia României.
Dieceza de Iaşi este, din anul 2003, împărţită în zece decanate: Bacău, Bucovina, Iaşi, Moineşti, Piatra, Roman, Valea Siretului, Traian, Trotuş, Vrancea.

Fiecare decanat în parte ocupă un spaţiu bine determinat dar care nu corespunde neapărat cu limitele unui judeţ. În judeţul Bacău, de exemplu, sunt cuprinse cu totul sau parţial cinci decanate: Bacău, Traian, Trotuş, Moineşti, Vrancea.

Fiecare decanat în parte cuprinde circa 10 parohii. Decanatul de Trotuş este ca întindere şi număr de credincioşi unul din cele mai mici decanate din Dieceza de Iaşi, însă este unul dintre cele mai vechi. Din istoria catolicilor din Moldova citim că Decanatul de Trotuş exista încă din secolul al XIX-lea.  Sediul Decanatului de Trotuş a fost de-a lungul anilor şi la Pustiana, Oituz sau Târgu-Trotuş.

Decanatul de Trotuş cuprinde parohiile: Bahna, Berzunţi, Cireșoaia, Ferăstrău, Nicoreşti, Oituz, Oneşti „Ss. Petru şi Paul”, Oneşti „Sf. Tereza”, Pîrgăreşti, Pralea, Satu-Nou, Sănduleni, Slănic Moldova, Stufu, Ştefan cel Mare, Târgu Ocna, Târgu Trotuş, Tuta. În total sunt 18 parohii dar şi Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia” (parte a parohiei „SS. Petru şi Paul” Oneşti). În componenţa decanatului intră parohiile cu toate filialele – comunităţile catolice fără un paroh propriu (25 la număr, cu sau fără biserici).

Cea mai veche parohie din decanat este parohia Târgu-Trotuş, secolul al XIV-lea iar cea mai nouă este Sănduleni „Sf. Ioan Paul al II-lea” (2019). Cele mai numeroase parohii din zonă sunt: Oituz (circa 3400 de credincioși), Onești 1 (circa 2100) și Tuta (circa 2000). Cea mai mică parohie din zonă este Sănduleni (în centrul parohial are doar 100 de credincioşi iar cu tot cu filiale se apropie de 400).

Cea mai veche biserică este tot cea din Târgu-Trotuş (1813) iar cea mai nouă biserică este cea din Nicoreşti (2007).
În total, în Decanatul de Trotuş sunt circa 20.000 de catolici, într-o populaţie majoritar ortodoxă de circa 100.000.